Des de la Plataforma per una Fiscalitat Justa rebutgem les demandes de Foment del Treball de rebaixar la pressió fiscal a Catalunya.
Barcelona, 9 de febrer de 2023
La Generalitat està a punt d’aprovar uns pressupostos que haurien de contribuir a millorar l’escut social i les necessitats de despesa que requereix la nostra societat. L’entorn post-pandèmia; els efectes de la guerra d’Ucraïna amb les seves derivades d’increment de preus de les matèries primes i l’energia; juntament amb un creixent increment dels tipus d’interès; són factors que condicionen negativament el benestar de la població i el progrés econòmic. La conseqüent crisi de preus no ha fet més que augmentar les desigualtats i recruar la precarietat d’una part creixent de les llars catalanes.
Davant d’aquests reptes, la recepta no pot ser en cap cas la reducció dels recursos en mans de l’Administració. Ja vam veure en el nostre passat recent quines han estat les nefastes conseqüències de les retallades en el sector públic, amb la precarització del sector sanitari, l’augment de les desigualtats i el dèficit d’inversions en les infraestructures de transport, per posar només uns exemples. Per tant, cal seguir apostant per un sector públic solvent capaç de donar resposta al necessari escut social i evitar deixar ningú enrere.
La proposta presentada per Foment del Treball – “la casa gran dels empresaris catalans” – es basa en la insolidaritat, en la injustícia fiscal i en unes polítiques de retallades que ja s’han demostrat nefastes. El debat ha de ser de quina manera repartim de forma justa la càrrega tributària per garantir les necessàries despeses públiques. La proposta de Foment d’igualar a la baixa la recaptació d’impostos de les diferents comunitats autònomes suposo entrar en el joc del dumping fiscal a la baixa que només beneficia als més poderosos i que perjudica a la majoria.
Els ingressos de la Generalitat provenen, en la seva major part, derivats el sistema de finançament autonòmic (més de 25.000 milions d’euros) mentre que els ingressos per impostos no arriben a 5.000 milions d’euros. D’aquests, els que corresponen a tributs propis no arriben a 400 milions. Per tant, la queixa de Foment sobre l’excés de tributs propis no té fonament ja que aquest tributs estan destinats, fonamentalment, a polítiques mediambientals i de salut.
Creiem que, en contra de la narrativa que difon Foment del treball, el focus s’hauria de posar en:
- Denunciar la precarietat de recursos en mans de la Generalitat i reclamar un nou sistema de finançament. Recordem que estem davant d’un model de 2009, que ja està caducat des de fa molts anys i que part de les seves dades estan calculades amb la situació que hi havia el 2007. A més de no garantir la suficiència de recursos per abastir les competències que té assignades la Generalitat i d’estar calculat sobre unes dades obsoletes, el seu disseny s’ha demostrat pervers a l’incentivar el dumping fiscal. Entenem que no és aquest el model que hauria de defensar cap institució al nostre país.
- Les ineficiències del sistema tributari espanyol que, malgrat tenir uns des tipus nominals més alts de la Unió Europea, obté uns ingressos sobre el PIB notòriament inferiors a la mitjana europea. En bona part, i com hem denunciat en nombroses ocasions des de la nostra Plataforma, és per l’abús dels beneficis fiscals que a Espanya són uns 42.000 milions d’euros i que molts afavoreixen a grans empreses i a qui més guanya. Bona part de l’ineficència, també, té a veure amb el frau fiscal i la insuficient persecució d’aquest.
- Deixar de comparar la fiscalitat catalana amb la de Madrid, comunitat que aplica pràctiques de dumping fiscal molt perjudicials per al manteniment dels serveis públics, i comparar-la, en canvi, amb altres territoris amb els que vulguem emmirallar Catalunya pel que fa als serveis públics.
- Com es redistribueix fiscalment de forma justa la renda generada. Voldríem que fossin els primers en denunciar els comportaments oportunistes que no dubten en utilitzar la planificació fiscal agressiva tendent a eludir (quan no a evadir) el pagament d’impostos com a mostra del seu compromís social.
Contacte: Xavier Martinez Gil, Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària (616705893)